
Jestem w ciąży i mam zgagę - co robić?
Zgaga w ciąży to dość powszechne zjawisko. W różnym nasileniu występuje u większości kobiet w ciąży. Objawia się niemiłym uczuciem pieczenia, palenia w przełyku i gardle. Dolegliwościom tym może towarzyszyć także ból brzucha i w okolicach klatki piersiowej, za mostkiem, które nasilają się przy pochylaniu, dźwiganiu, a także po posiłkach i w pozycji leżącej. Innym objawem może być kwaśne odbijanie a także specyficzny kwaśno-gorzki smak w ustach.
Zgaga jest to częsta dolegliwość w okresie ciąży, w szczególności objawiająca się w trzecim trymestrze. Na zgagę w pierwszym trymestrze ciąży cierpi około 20% kobiet, w drugim - 40% i w ostatnim - 70%. Czyli większość z nas ma sporą szansę na poznanie tej niedogodności :-) Na szczęście nie jest ona niczym groźnym, choć może doprowadzać do rozpaczy, szczególnie budząc w nocy lub powodując dolegliwości bólowe. Jednak wraz z zakończeniem ciąży, z reguły mija nieodwołalnie u zdecydowanej większości kobiet.
Dlaczego mamy zgagę w ciąży?
W czasie ciąży główną przyczyną zgagi jest duża ilość hormonów - progesteronu i estrogenu, które osłabiają mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. W efekcie kurczy się mięśniówka, która oddziela przełyk i żołądek. Wydostający się kwas żołądkowy podrażnia delikatną śluzówkę przełyku i pojawia się nieprzyjemne pieczenie. Inną z przyczyn jest ucisk rosnącej macicy na żołądek ciężarnej.
Zgaga w nocy bierze się z tych samych przyczyn co zgaga w dzień, ale nocą jest jeszcze bardziej dokuczliwa ze względu na leżącą pozycję. Żołądek i przełyk znajdują się na tym samym poziomie, treść z żołądka łatwiej przelewa się do przełyku niż w pozycji siedzącej. Dlatego ulgę może przynieść spanie w nieznacznie podniesionej pozycji ciała.
Jakich produktów unikać aby nie wystąpiła zgaga?
Sporą rolę w powodowaniu nadkwasoty i zgagi w ciąży odgrywają błędy żywieniowe.
Dlatego też warto wiedzieć, które produkty wywołują zgagę. Wskazane jest więc unikanie owoców cytrusowych, kwaśnych jabłek, które zakwaszają soki żołądkowe powodując ich nadkwaśność, a także słodyczy, napojów gazowanych i używek w postaci kawy czy herbaty. Dieta przy zgadze wyklucza spożywanie dań tłustych, smażonych i wędzonych. Nie powinno się spożywać ciężkostrawnych warzyw: cebuli, czosnku, pora, kapusty, brukselki, pomidorów (oraz jego przetworów), szparagów, karczochów, grzybów, warzyw marynowanych, ziemniaków w postaci frytek lub chipsów.
Dodatkowo, warto jeść posiłki w małych porcjach, ale częściej.
Domowe sposoby na złagodzenie zgagi.
W sytuacji wystąpienia zgagi warto zastosować naturalne, domowe sposoby.
Należą do nich:
- wypicie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem miodu,
- zjedzenie papai bądź kilku migdałów,
- zrobienie i wypicie kleiku z siemienia lnianego, które można wypić z mlekiem i miodem,
- wypicie niewielkiej ilości zimnego mleka, naturalnej maślanki lub kefiru,
- zjeść kawałek banana lub świeżego ogórka.
Co jeśli zgaga jest bardzo uciążliwa i żadne domowe sposoby nie działają?
W niektórych przypadkach domowe sposoby na zgagę są niewystarczające. W takiej sytuacji należy zwrócić się o pomoc do lekarza. Przeprowadzenie wywiadu lekarskiego umożliwia przepisanie odpowiednich środków farmaceutycznych. Zazwyczaj na problemy niestrawności wystarczające są leki zobojętniające kwas solny (tabletki do ssania bądź płyny).
MITY ciążowe o zgadze: czy zgaga oznacza, że dziecku w Twoim łonie rosną włosy?
Według babcinych przesądów, gdy kobieta w ciąży ma zgagę to dziecku rosną włosy. Uznawane jest to za mit, choć pojawiają się głosy, że ma to w sobie coś z prawdy.
Mimo wszystko, życzymy Ci, abyś nie miała problemów ze zgagą, a jeśli nawet, to bujna czupryna u Twojego maleństwa na pewno wynagrodzi Ci wszystkie dolegliwości :-)