
Gratulujemy, jesteś w ciąży!
Na pewno już odczuwasz jakieś oznaki zmian zachodzących w Twoim organizmie.
Jednymi z nich mogą być różnego rodzaju, nieraz dziwne zachcianki lub awersje spożywcze.
Mogą one występować w postaci nagłej, niepohamowanej ochoty na coś lub odwrotnie – niechęcią do danego smaku czy zapachu. Niejednokrotnie są powodem zmian w dotychczasowych nawykach żywieniowych ciężarnej.
Zachcianki w ciąży pojawiają się najczęściej w pierwszym trymestrze lub na początku II, czasem ochota na konkretny produkt może towarzyszyć niemal do porodu.
Wpływ na to mogą mieć zmiany w gospodarce hormonalnej, lub też być też sygnałem alarmowym, że w organizmie kobiety brakuje jakichś składników odżywczych i ciało domaga się szybkiego ich uzupełnienia. Najważniejsze z nich to witamina A i C, żelazo, magnez, wapń, potas czy beta-karoten.
Kobiety w ciąży najczęściej potrzebują zjeść coś słodkiego lub kwaśnego, chociaż zdarza się, że mają ochotę też na coś tłustego bądź słonego. Zachcianki na dany smak zależą od zapotrzebowania organizmu na konkretną wartość odżywczą.
Jeśli kobieta ma ochotę na coś słodkiego, np. czekoladę, organizm prawdopodobnie domaga się magnezu. Natomiast kiedy ciężarna ma chęć zjedzenia czegoś kwaśnego np. kiszonej kapusty bądź ogórka, oznacza to, że w ciele istnieje niedobór witaminy C i żelaza, smak na słone sugeruje o niedoborze sodu.
Wśród przyszłych mam krąży mit, że zależnie od smaku zachcianek spożywczych może urodzić się dziewczynka tudzież chłopiec.
Jeżeli ciężarna ma ochotę na słodkie, zgodnie z przekonaniami ma urodzić się córeczka, a w przypadku wzmożonej ochoty na produkty kwaśne – synek. Jednak nie jest to poparte faktami.
Czego unikać w ciąży:
- surowe mięso i ryby (tatar), oraz surowe jajka,
- alkohol,
- sery pleśniowe, niepasteryzowane mleko,
- nadmiar ryb morskich, np. tuńczyka, ryby wędzone,
- surowe owoce morza,
- wątróbka z powodu dużej ilości witaminy A, która może być szkodliwa dla dziecka..
Natomiast dozwolona jest po konsultacji z lekarzem słaba kawa lub herbata w niewielkiej ilości.
Każdy organizm by prawidłowo funkcjonować potrzebuje różnorodnego i prawidłowo zbilansowanego pożywienia. Jest to szczególnie ważna kwestia w okresie ciąży, w czasie intensywnego rozwoju dziecka. Pamiętajmy, aby jeść zdrowo, unikając produktów mocno przetworzonych i smażonych. Nie zapominaj też o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, najlepiej czystej wody.